Wist je dat… het Sonnemapleintje in Dokkum
Wist je dat we de bolwerken in Dokkum eigenlijk te danken hebben aan een korte periode met veel geweld die tekenend is geweest voor hoe de stad er nu uit ziet?
Het is het jaar 1572 en het is een verschrikkelijke tijd in Nederland. Rampjaren zijn het. Een letterlijke Spaanse oorlog woedt en veel steden proberen zicht uit alle macht vrij te vechten. Boeren en burgers van Dokkum en omstreken worden manmachtig ingezet om de stad te verdedigen.
Dokkum heeft dan nog geen bolwerken, er is slechts provisorisch een stadswal gemaakt met planken en takken. Vanaf wat nu het Sonnemapleintje is, wordt de stad binnengevallen door de Spanjaarden. Ze worden bijgestaan door Waalse huurlingen. Daarom wordt de aanslag Waalse Furie genoemd. De stad wordt geplunderd, in brand gestoken, wie een soldaat tegen het lijf loopt vindt gegarandeerd de dood.
Als de rust is wedergekeerd wordt het wijze besluit genomen een echte stadswal te bouwen. Verdedigingsbolwerken moeten de zeshoekige stad beschermen tegen nieuw gevaar. Er zijn zelfs plannen om een tweede en derde ring van bolwerken te maken. Het is nooit nodig geweest, Dokkum heeft zijn bolwerken geen enkele keer nodig gehad om een vijandelijke aanval af te slaan. Mede daarom behoren ze tot de mooist bewaard gebleven bolwerken van Nederland.
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Waalse Furie plaatsvond in Dokkum. Op 9 september vindt er een symposium plaats en wordt er een informatiezuil onthuld aan het Sonnemapleintje.