De binnenstad van Dokkum is een plaatje: de historische gebouwen met trapgevels, de smalle steegjes, de bolwerken en overal de doorkijkjes naar weer een ander uitzicht.

Wandelen
Een leuke manier om Dokkum te ontdekken is met een enthousiaste stadsgids. Laat de geschiedenis tot leven komen door de verhalen die je onderweg hoort. De wandelingen brengen je door de stad, over de bolwerken en langs de hoogtepunten van Dokkum.

Lees hier meer over wandelen in Dokkum en de mogelijkheden.

Fietsen
Fietsroutenetwerk Noordoost-Friesland
De omgeving van Dokkum leent zich bij uitstek om op de fiets te verkennen, van Nationaal Park Lauwersmeer en Unesco Werelderfgoed de Waddenzee tot nationaal landschap de Friese Wouden. Met het Fietsroutenetwerk bepaal je zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt fietsen. Via genummerde borden fiets je van knooppunt naar knooppunt. Op ieder knooppunt vind je een informatiepaneel met een plattegrond van alle fietspaden van het netwerk en de afstanden in kilometers. Er is bij de Toerist Info Punten een handige kaart verkrijgbaar.

Varen
Naast een heleboel historie is het ook nog eens genieten van de mooie grachten, die ook vanaf het water prachtig zijn!

Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag zijn er rondvaarten met een gids door Dokkum. Er wordt gevaren met een replica van een originele Trekschuit, een Praam en een Tuindersvlet. Voor 5 euro kunt u zich aanmelden bij het Admiraliteitshuis.

Ook bij Schreiershoek kan een rondvaart geboekt worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van een korte rondvaart onder begeleiding van een ervaren schipper tot een middag en avond met verse hapjes en drankjes is één van de rondvaartboten.