Bonifatius werd bij Dokkum vermoord, maar wie is hij eigenlijk?
Bonifatius, of eigenlijk Winfred, werd geboren in Crediton, Engeland. Hij stak de Noordzee over om de Germanen, die in Germaanse goden geloofden, over het Christendom te vertellen. Toen hij op zendelingstocht was, werden hij en zijn 52 metgezellen door rovers bij Dokkum gedood door stokslagen. Bonifatius is begraven in het Duitse Fulda.

Bonifatiuskapel
Een plek om stil (van) te worden …’t Zit misschien nog wel in je hoofd geprent: ‘754 Bonifatius bij Dokkum vermoord’. Je kunt in Dokkum een bedevaartskapel, een park met kruiswegstaties, en een bron bezoeken. Ook staat er een standbeeld van hem. Dit alles om de herinnering aan Bonifatius, en datgene waar hij voor stond, levend te houden.

Bronlaan 12
9101 VS Dokkum
T: 0519 292 394
W: www.bonifatiuskapel.nl

Tentoonstelling Bonifatius in Museum Dokkum
Midden in het historische centrum van Dokkum ligt Museum Dokkum (voorheen Het Admiraliteitshuis). Het museum bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen. In het voormalige pakhuis van rond 1800 is een permanente tentoonstelling over Bonifatius te zien.

Website: www.museumdokkum.nl  

Stadsbrouwerij: Bonifatiusbier en -bitter
De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit vermaarde bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald, zuiver en helder. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug in het centrum van Dokkum.

Lees hier meer.

Vriendschapscomité Dokkum – Crediton – Fulda
Op initiatief van de gemeente werd er op 20 november 2002 een “Vriendschapscomité” opgericht. Bestuurlijke banden en contacten tussen de inwoners van Dokkum, Fulda en Crediton zijn hiermee versterkt door middel van diverse uitwisselingen.
Meer informatie over het vriendschapscomité lees je hier.

Bekijk ook onderstaande filmpje (bron: Schooltv.nl)