De kleinste stadsbrouwerij van Nederland is een initiatief van Stichting Dockumer Biergilde en wordt gerund door vrijwilligers.

Ooit telde Dokkum 19 bierbrouwerijen, nu weer één in de binnenstad. Op de 1e verdieping wordt experimenteel gebrouwen en in het proeflokaal kunnen o.a. deze brouwsels worden gedronken. Om het cultuur toerisme te stimuleren is een verbinding gevonden tussen de Bonifatiuskapel, Museum Dokkum (Bonifatiusexpositie) en de Markt waar de contouren van de oude Bonifatiusabdij zichtbaar zijn; hier werd ooit het eerste Bonifatiusbier gebrouwen!

Eerste bierpaal in Europa
In september 2020 is de historische bierpaal in hedendaagse vorm (her)plaatst. De bierpaal, c.q. potstoel is een toevoeging aan het symboliseren van de rijke biergeschiedenis van de stad Dokkum.

Met het (her)plaatsen van de bierpaal is de Stadsbrouwerij de eerste in Europa die er weer een aan de kade heeft staan. Halverwege oktober 2020 wordt de kelder van Stadsbrouwerij Bonifatius gerestaureerd, voor de realisatie van het kleinste biermuseum van Nederland. Hier wordt in het kort zichtbaar hoe men vroeger bier maakte van bronwater.

De visualisatie van de biergeschiedenis sluit aan bij de vaste expositie van Museum Dokkum over Bonifatius. Vanuit het museum worden tevens stadswandelingen georganiseerd, onder andere langs een aantal markante eerdere bierhuizen. Scouting de Granaet zorgt voor het organiseren van een jaarlijske activiteit tijdens de opening van het vaarseizoen waarmee het laden en lossen van de watertonnen met een oude platbodem, beschikbaar gesteld door Schreiershoek recreatie, herbeleefd kan worden. Hierbij wordt de geplaatste bierpaal, die naast een kunstzinnige uitstraling ook een functioneel design kreeg, gebruikt.

Over de bierpaal
Zonder water geen bier. Wanneer we in de biergeschiedenis van Dokkum duiken, blijkt dat het water destijds niet rechtstreeks uit de stadsgracht werd geschept. Hiervoor werd het heldere water uit de Bonifatiusbron, net buiten de stadswallen, gebruikt. Met waterschuiten werd het bronwater in houten tonnen vervoerd naar de brouwhuizen in de stad. Met behulp van de bierpaal werd het bronwater via een goot de brouwerij binnengebracht.

De rijke biergeschiedenis terug in de stad
Na de dood van Bonifatius in 754 brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusadbij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over en zo ontstonden er uiteindelijk 19 brouwerijen. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer in Dokkum. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug. De historische bierpaal c.q. putstoel is teruggeplaatst in een hedendaagse vorm en staat symbool voor de rijke biergeschiedenis van Dokkum.

Stadsbrouwerij Bonifatius
Diepswal 5
9101 LA Dokkum

www.bonifatius754.nl