Bonifatiusbier
De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit vermaarde bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald, zuiver en helder. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug in het centrum van Dokkum.
Bonifatiusbier is in vier varianten verkrijgbaar: Kloosterfruit, Wadwit, Maerte Saison en Acht Guldens.
Stadsbrouwerij Bonifatius
De kleinste stadsbrouwerij van Nederland, Stadsbrouwerij Bonifatius, is een initiatief van Stichting Dockumer Biergilde en wordt gerund door vrijwilligers. Op de 1e verdieping wordt experimenteel gebrouwen met leden van de Dockumer Biergilde en in het proeflokaal kunnen o.a. deze brouwsels worden gedronken. Het Bonifatiusbier wordt uiteraard elders gebrouwen.
Bierproeverij
De Bonifatiusbieren hebben een mooi verhaal die één van de vrijwilligers vertelt tijdens het proeven. Samen met een bijpassend hapje en een kijkje in de microbrouwerij wordt een smaakvol uurtje geboden.