Het carillon
De stad Dokkum had al in de 17e eeuw een carillon. In de raadsresolutie van 12 augustus 1615 krijgen Jean en Francois Simon, klokkengieters in Lotharingen, de opdracht om “te maken veertien klocken tot een clockspel op het Raadhuistoorn, alle van goeden toon ende goedt ende perfect accoordt”.
Met het laatste werd bedoeld dat de klokken niet alleen afzonderlijk goed moesten klinken, maar ook in de samenklank in harmonie moeten zijn. Dat het hier nogal wat aan heeft gemankeerd, getuigt het spreekwoord: “Praten als het Dokkumer klokkenspel”, wat wil zeggen: wartaal spreken. Nu was dit niet alleen het geval bij het Dokkumer carillon, ook in Sneek kon men moeilijk horen welk melodietje er op het instrument gespeeld werd.
In 1835 onderzocht men of er niet een ander klokkenspel te bemachtigen was, maar de commissie liet het erbij en in 1837 werd het instrument uit de toren verwijderd. De wens om een carillon te hebben, kwam in 1938 bij de restauratie van het stadhuis weer naar boven. Toch heeft het tot 1954 geduurd. De stad bestond toen 1200 jaar en dit ging met grote stadsfeesten gepaard. Een comité uit de burgerij stelde zich het doel om de jubilerende gemeente een carillon cadeau te doen. Men zag dit plan bekroond en op 2 juli 1955 kon het instrument van 37 klokken, gegoten door Van Bergen te Heiligerlee, door beiaardiers Leen ’t Hart en Gaston van de Bergh worden ingespeeld en worden overgedragen aan het gemeentebestuur. Maar helaas gaf ook dit instrument weinig voldoening. De toenmalige beiaardier karakteriseerde de klokkenklank als die van melkbussen. In 1983 werd het door een geheel nieuw instrument bestaande uit 47 klokken, gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel vervangen en op 30 september 1983 ingespeeld door beiaardiers Dirk Donker en Jaap van der Ende. Dit instrument klinkt sprankelend en wordt erg gewaardeerd.
Simon-klok 1616
Uit het eerste carillon van de gebroeders Simon uit 1616 is nog één klok over. Deze klok wordt voor de raadsvergaderingen geklept.
Speeltijden
Wekelijks op de vrijdagavond (koopavond) tussen 19.00 en 20.00 uur wordt er op het carillon gespeeld. Verder bij bijzondere gebeurtenissen en feestelijkheden. Daarnaast klinkt elk half uur het automatisch carillon. De melodieën hiervoor worden door de beiaardier bewerkt en bestaan vaak uit verzoeknummers van de burgerij van Dokkum.