De binnenstad van Dokkum is een plaatje: de historische gebouwen met trapgevels, de smalle steegjes, de bolwerken en overal de doorkijkjes naar weer een ander uitzicht.

Een leuke manier om Dokkum te ontdekken is te voet! Mét een enthousiaste stadsgids. Laat de geschiedenis tot leven komen door de verhalen die je onderweg hoort. De wandeling brengt je door de stad, over de bolwerken en langs de hoogtepunten van Dokkum.

Hieronder vind je meer informatie over wandelingen in Dokkum en over verschillende routes die in Dokkum beginnen.

Wandeling Bonifatiusroute
Aan de hand van een prachtig boekje ‘Wegen van waarde’ wordt je meegenomen op twee afzonderlijke tochten. Een Bonifatius wandelroute door Dokkum en een Romaanse kerkenroute per fiets of auto rondom Dokkum. Deze uitgave is verkrijgbaar bij de Toeristen informatiepunten en in de boekhandel.

Wandeling Dokkum-Bonifatiusstad
Wandeling door Dokkum, bekend geworden door de moord op de Engelse zendeling Bonifatius in 754 na Christus. In 20 stappen wordt je rondgeleid door de geschiedenis van Dokkum met daarin opgenomen een bezoek aan het bedevaartspark in de stijl van een oud Romaans klooster. Route Dokkum-Bonifatiusstad verkrijgbaar bij de Toeristen Informatiepunten.

Wandeling ‘ door Dokkum’
Dwaal door Dokkum en wandel door de levende geschiedenis van de noordelijkste stad van ons land. De route is verkrijgbaar bij de Toeristen informatiepunten.

Wandeling Dokkum-Burdaard vice versa
Historische wandelroute Dokkum – Burdaard. 9,6 kilometer met een tijdsduur van 2 uur over verharde wegen en paden.

Burdaard komt onder de naam Breitenfurt al voor in een goederenlijst van het Duitse klooster Fulda uit 945. Op oude kaarten duikt later de naam ‘Berdauwert’ op. Omdat de omgeving toen nog regelmatig onder water liep, probeerden de eerste bewoners hun heil te zoeken op daartoe opgeworpen hoogtes. Burdaard kende binnen een straal van twee kilometer vijf terpen. Tegenwoordig zijn er nog slechts twee zichtbaar in het landschap: de dorpsterp met daarop de Hervormde kerk en de Doniaterp aan de weg naar Wânswert. Lees verder

Wandeling Dokkum-Holwerd vice versa
Historische wandelroute Dokkum – Holwerd. 13 kilometer met een tijdsduur van 2,5 uur waarvan 10,8 kilometer over verharde paden en 2,2 kilometer grasland.

Ontdek het oude Friese terpengebied. Een gebied met een boeiende geschiedenis. Land van François Haverschmidt en Ids Wiersma. Van kerkepaden, schoolpaden en oude boerderijen. Van akkers, weiden en bijzondere verhalen. Prettige wandeling!

Deze historische route leidt je door het Friese terpenlandschap dat dateert van voor onze jaartelling. Uit archeologische vondsten blijkt dat delen van deze streek omstreeks 200 voor Christus werden bewoond. Sommige terpen, zoals die van Foudgum, Brantgum en Waaxens ontstonden op een door de zee opgeworpen zandrug. Andere nederzettingen werden op hoger gelegen, opgeslibde delen van het landschap gebouwd. Lees verder.

Wandeling Dokkum rondom de bolwerken
Wandelroute over de Bolwerken van Dokkum. 2,4 kilometer met een tijdsduur van een 0,5 uur over verharde wegen.

De stadskern van Dokkum, in de vorm van een zeshoek, is als het ware omsloten tussen de wallen van het bolwerk. De wallen zijn 5½ m hoog, boven 5½ m breed en de gracht er omheen 24 m breed gemaakt. Dokkum heeft zijn bolwerken nooit nodig gehad om een vijandelijke aanval af te slaan. Mede daardoor behoren ze tot de mooist bewaard gebleven bolwerken van Nederland.
Het gehele bolwerk heeft in de jaren zeventig een grondige renovatie ondergaan. Hierbij zijn onder andere beschoeiingen aangebracht. En de bolwerken zijn toegankelijker gemaakt voor het aanleggen van boten. Oude Iepen sierden vroeger de bolwerken. De Iepziekte heeft ooit in Dokkum haar tol geëist. Daardoor staan er nu Linden op de verdedingswal. Lees verder.

Wandeling Dokkum-Zwaagwesteinde vice versa
Historische wandelroute Dokkum – Zwaagwesteinde. 8 kilometer met een tijdsduur van 2,5 uur waarvan 6,4 kilometer over verharde wegen en paden en (3,4 kilometer is fietspad) en 1,6 kilometer over half verharde paden.

In 1298 kreeg Dokkum, als vijfde van de elf Friese steden, stadsrechten. Maar ook daarvoor was het door zijn gunstige ligging op een kruispunt van land- en waterwegen al een aanzienlijk centrum. Zo mochten er al in de 11de eeuw munten worden geslagen, die zijn teruggevonden tot ver in Rusland en op IJsland.

Op 5 juni 1214 kwam Olivier van Keulen naar Dokkum om kruisvaarders te werven voor de vierde Kruistocht naar het heilige land. De datum was niet willekeurig gekozen. Het was de dag waarop de heilige Bonifatius werd gevierd en er ongeveer 1000 mensen samen waren voor de jaarlijkse processie. Lees meer.

Wandeling Gevelsteden
Wandelend door de binnenstad van Dokkum ontdek je op de meest verrassende plaatsen panden die versierd zijn met de mooiste gevelstenen. Wil je er niet een missen, koop dan de route Gevelstenen in Dokkum voor €2,50, met daarin 55 gevelstenen opgenomen. Voor de liefhebber is een prachtig naslagwerk verkrijgbaar. De route is verkrijgbaar bij de Toeristen informatiepunten.

Wandeling MEAR Fryslan
Vanaf maart 2018 in de appstores: De MeAR Fryslân app is een augmented reality app met historische wandel-, fiets,- en vaarroutes. Met augmented reality zie je, m.b.v. je smartphone, dingen die er niet echt zijn. Dit gebeurt door een digitale laag die als het ware over de werkelijkheid gelegd wordt. Zo zie je Bonifatius van zijn sokkel stappen en iets vertellen over zijn leven in vroegere tijden en op het bolwerk komt de molen die er ooit heeft gestaan weer tevoorschijn.

De route loopt door de binnenstad en vertelt iets over de cultuur en historie van Dokkum. De gebruiker kan zelf een taal kiezen (Nederlands, Engels, Duits of Fries). Bij het downloaden van de app (MeAR Fryslân) en het downloaden van de wandeling (Dokkum) is internet nodig. Tijdens de wandeling werkt de app vervolgens offline.