De binnenstad van Dokkum is een plaatje: de historische gebouwen met trapgevels, de smalle steegjes, de bolwerken en overal de doorkijkjes naar weer een ander uitzicht.

Een leuke manier om Dokkum te ontdekken is te voet! Met een gids vol verhalen; zonder gids langs de bordjes; met een podcast of audiotour; langs de hotspots of juist langs de minder bekende bezienswaardigheden; via een uitgestippelde route of dwalend zonder vast begin- of eindpunt; laat de geschiedenis tot leven komen door de verhalen die je onderweg hoort of de informatieborden die je tegenkomt.

Audiotour
Met de audiotour van Museum Dokkum wandel je een route in eigen tempo en op eigen gekozen momenten. De route gaat langs de zeven hotspots van Dokkum. Zeven hoofdrolspelers vertellen over hun rol bij ‘hun’ hotspot. Zo vertelt Bonifatius ‘zelf’ over zijn doel om naar Friesland te komen, neemt ‘Minne Hoekstra’ als eerste winnaar van de Elfstedentocht je mee naar 1909, en zelfs ‘Willem van Oranje’ is opgetrommeld om te vertellen over het nut van de Bolwerken.
De route duurt gemiddeld anderhalf uur en is een ware beleving. Bij Museum Dokkum vind je meer verdieping achter de hotspots die in de audiotour worden aangehaald. Download de app Izi.travel op je smartphone en zoek op Hotspots Dokkum om de tour te wandelen.

Augmented Reality

Met de MeAR Fryslân app kun je kiezen voor een historische wandel-, fiets,- en vaarroutes in augmented reality. Met de app zie je op je smartphone dingen die er niet echt zijn. Zo zie je Bonifatius van zijn sokkel stappen en iets vertellen over zijn leven in vroegere tijden en op het bolwerk komt de molen die er ooit heeft gestaan weer tevoorschijn. De route loopt door de binnenstad en vertelt over de cultuur en historie van Dokkum. Bij het downloaden van de app (MeAR Fryslân) en het downloaden van de wandeling (Dokkum) is internet nodig. Tijdens de wandeling werkt de app offline.

Leuk voor kinderen
Ga je met kinderen op pad in Dokkum, kies dan voor de Elfstegentocht. Een leuke route kriskras door de historische binnenstad, waarbij kinderen op een leuke manier over de geschiedenis van Dokkum leren. Zelf meelopen is een aanrader; door alle steegjes zie je Dokkum van een hele andere kant!

Culinaire trek
Heb je trek gekregen na de stadswandeling? Bezoek dan een van de vele leuke horecagelegenheden in Dokkum. Uitgebreid zitten, een snelle hap, iets om mee te nemen, de gezonde keus of juist een lekkere snack: Dokkum heeft het allemaal op loopafstand binnen de bolwerken. Een overzichtelijk aanbod en toch voldoende keus!

Stadswandelingen in Dokkum worden in het Frysk, Nederlands, Engels en Duits aangeboden
Boek je stadswandeling via Stadswandeling Dokkum of Museum Dokkum:

Stadswandeling Dokkum

Welkom


info@stadswandelingdokkum.nl
Telefoon: 0519768004
WhatsApp: 0614569332

Museum Dokkum
https://www.museumdokkum.nl/stadswandeling/
info@museumdokkum.nl
0519-293134

Met een stadswandeling door Dokkum ontdek je:

Het smalste huisje van de stad | de betekenis van de tol | de geschiedenis van de weekmarkt | waarom de Grote Kerk vroeger de Kleine Kerk was | waarom de moerbeiboom ook wel de dronken-vogeltjes-boom wordt genoemd | hoe Dokkum aan stadsrechten kwam | waarom de klokken luiden in de stad om 21:50 uur | hoe het nou zit met Bonifatius | hoe de kettingbrug eens bezweek onder het aantal mensen dat erop stond | waar die mensen naar stonden te kijken | de levende geschiedenis van de Admiraliteit | waarom we de bolwerken te danken hebben aan een bloederig gevecht | hoe Willem van Oranje daar een rol in speelde | de betekenis achter straten als Wortelhaven en Zoutsteeg | de verdwenen spoorlijn | het nut van terpdorpen rond de stad | de noodzaak van 18 bierbrouwerijen in vroeger tijden | de gedachte achter de IJsfontein | waarom Dokkum keerpunt is in de Elfstedentocht | hoe een vroedvrouw haar tijd ver vooruit was | sporen van oorlog en verzet | hoe eb en vloed het dagelijkse leven in Dokkum lange tijd beheerste | de betekenis van merktekens in stoeptegels en gevelstenen | grote voeten en andere kunstwerken in de stad | de waarheid achter het leugenbankje

Historische wandelroutes:

Wandeling Bonifatiusroute

Aan de hand van een prachtig boekje ‘Wegen van waarde’ wordt je meegenomen op twee afzonderlijke tochten. Een Bonifatius wandelroute door Dokkum en een Romaanse kerkenroute per fiets of auto rondom Dokkum. Deze uitgave is verkrijgbaar bij de Toeristen informatiepunten en in de boekhandel.

Wandeling Dokkum-Bonifatiusstad

Wandeling door Dokkum, bekend geworden door de moord op de Engelse zendeling Bonifatius in 754 na Christus. In 20 stappen wordt je rondgeleid door de geschiedenis van Dokkum met daarin opgenomen een bezoek aan het bedevaartspark in de stijl van een oud Romaans klooster.

Route Dokkum-Bonifatiusstad
Verkrijgbaar bij de Toeristen Informatiepunten.

Wandeling ‘door Dokkum’

Dwaal door Dokkum en wandel door de levende geschiedenis van de noordelijkste stad van ons land. De route is verkrijgbaar bij de Toeristen informatiepunten.

Wandeling Dokkum-Burdaard vice versa

Historische wandelroute Dokkum – Burdaard. 9,6 kilometer met een tijdsduur van 2 uur over verharde wegen en paden. 
Lees verder

Wandeling Dokkum-Holwerd vice versa

Historische wandelroute Dokkum – Holwerd. 13 kilometer met een tijdsduur van 2,5 uur waarvan 10,8 kilometer over verharde paden en 2,2 kilometer grasland. 
Lees verder

Wandeling Dokkum rondom de bolwerken

Wandelroute over de Bolwerken van Dokkum. 2,4 kilometer met een tijdsduur van een 0,5 uur over verharde wegen. 
Lees verder

Wandeling Dokkum-Zwaagwesteinde vice versa

Historische wandelroute Dokkum – Zwaagwesteinde. 8 kilometer met een tijdsduur van 2,5 uur waarvan 6,4 kilometer over verharde wegen en paden en (3,4 kilometer is fietspad) en 1,6 kilometer over half verharde paden. 
Lees meer

Wandeling Gevelstenen

Wandelend door de binnenstad van Dokkum ontdek je op de meest verrassende plaatsen panden die versierd zijn met de mooiste gevelstenen. Wil je er niet een missen, koop dan de route Gevelstenen in Dokkum voor € 2,50, met daarin 55 gevelstenen opgenomen. Voor de liefhebber is een prachtig naslagwerk verkrijgbaar. De route is verkrijgbaar bij de Toeristen informatiepunten.