Als één van de 11 steden van Friesland staat Dokkum natuurlijk bekend om haar mooie grachten. ’s Winters zijn de grachten de mooiste schaatsplek van het land en in de zomermaanden liggen ze vol met plezierjachten. Met een kano of roeibootje vaar je helemaal rond de bolwerken, en dwars door de stad.

Vaarroutes
Er zijn verschillende routes die ook Dokkum aan doen. De Elfstedenroute is wel de bekendste; een prachtige route langs alle elf steden van Friesland, met het bekende keerpunt in Dokkum. Zeilboten kunnen Dokkum aan doen als onderdeel van de Staandemastroute, en voor grotere motorboten is de Lits- Lauwersmeerroute bij uitstek geschikt.

Elfstedenvaarroute met keerpunt Dokkum
Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij elk vaarseizoen te varen is. Van begin tot eind. Watersporters kunnen starten in Leeuwarden en finishen op de Bonkefeart. Een aantrekkelijke route, vol met bezienswaardigheden. Ontdek de Friese steden! De Elfstedenvaarroute is geschikt voor pleziervaartuigen met een maximale diepgang van 1.30 meter en maximale boothoogte van 2.40 meter (brughoogte is 2.50 meter t.o.v. het streefpijl).

Bekijk de route

Lits-Lauwersmeerroute
De Lits-Lauwersmeerroute verbindt de Friese meren en het Lauwersmeer en de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar. Dit verrassende stukje Fryslân biedt een prachtige route, bij uitstek te verkennen met een grotere motorboot. De Lits-Lauwersmeerroute is geschikt voor grotere motorschepen tot een kruiphoogte van circa 2.90 m (diepgang tot 1.50 m).

Bekijk de route

Staandemastroute
Via Dokkum, varend rondom Leeuwarden en van de Friese hoofdstad naar Terherne: voor schepen met een staande mast is behoort dit nu tot de mogelijkheden. Als onderdeel van de landelijke staandemastroute vindt u hier een prachtige vaartrip, centraal in Fryslân.

Bekijk de route